Case din Zidarie Portanta

ELEMENTE DE BETON ARMAT LA CASELE DIN ZIDĂRIE

În România bunicilor noştri, construcţiile tradiţionale din zidărie aveau structura integral realizată dintr-o ţesătură de cărămizi îmbinate cu mortar. Majoritatea caselor care se construiesc în prezent la noi în țară au  structură din zidărie portantă. Aceasta înseamnă că ansamblul pereților de zidărie asigură rezistența casei. Cărămizile sunt completate de stâlpişori şi centuri care îmbunătăţesc mult rezistența clădirii. Acest sistem din pereţi de zidărie combinaţi cu stâlpişori şi centuri e numit de specialişti zidărie confinată.

Fundaţia

Fundaţia unei case cu structura din zidarie portanta, va fi o fundatie continua din beton, amplasata sub fiecare perete cu rol portant.
Fundatia continua din beton, poate fi alcatuita din talpa armata (aprox. 40cm inaltime) + grinda de fundare armata, sau din beton nearmat (aprox. 90cm inaltime) pana la nivelul terenului + grinda de fundare armata (soclu).

Stâlpişori şi centuri

Pentru a fi pe înţelesul tuturor, haideţi să facem un exerciţiu de imaginaţie: dacă avem în faţă un tablou înrămat, atunci stâlpişorii sunt elementele verticale ale ramei iar centurile sunt cele orizontale; pânza(tabloul efectiv) reprezintă ţesătura de cărămizi.
Acum, de ce unii sunt stâlpi şi alţii stâlpişori? Stâlpii au  minim 40×40 cm în secţiune şi se folosesc la structurile în cadre, stâlpişorii (se mai numesc sâmburi), împreună cu centurile înrămează peretele de zidărie. Se obţine astfel un ansamblu care este capabil să reziste foarte bine la solicitările induse de cutremur. Tehnica turnării betonului în mod continuu (monolit), conduce la obţinerea unor elemente de rezistenţă ce dau unitate structurii faţă de solicitări. În acest fel, toţi pereţii vor participa la rezistenţa structurii.
Stâlpişorii din structura de zidărie confinată nu pot prelua toate forţele orizontale asupra lor. Dacă am scoate toată cărămida dintre sâmburii de beton a unei structuri portante de zidărie, nu vom obţine o structură capabilă să se ţină pe ea însăşi. Ce să mai vorbim de o solicitare excepţională (cum ar fi un cutremur, de exemplu). Cărămizile  şi mortarul din rosturi au o rezistenţă foarte bună la compresiune, dar foarte slabă la întindere. Betonul armat, în schimb, este capabil să suporte atât solicitări de întindere, cât şi de compresiune.
În afară de stâlpişori şi de centuri mai avem şi alte elemente de beton armat folosite la aceste modele de case.

Buiandrugii

Deşi considerat accesoriu în ansamblul unei structuri de rezistenţă, buiandrugii îşi au propriul rol foarte bine definit. Începând cu vechile construcţii şi terminând cu cele actuale, acesta este nelipsit ca element al structurii de rezistenţă. Buiandrugii pot fi găsiţi în orice construcţie, fie că e vorba despre o casă sau o clădire. Ei sunt elemente de rezistenţă care preiau sarcinile transmise de zidăria de deasupra  golurilor de uşă sau de fereastră şi în unele cazuri preiau sarcinile de la planşee şi le  transmit zidăriei de o parte şi de alta a golurilor.

Planşeele

Planşeele sunt elemente de suprafaţă orizontale cu rol de rezistenţă şi compartimentare pe verticală a construcţiei. Pentru cele de zidărie cu stâlpişori şi centuri, planşeul se realizează din beton armat. Planșeul din beton armat monolit, este cel mai folosit. Acesta descarcă pe toate  elementele structurale  perimetrale (grinzile din beton armat, pereți) solicitările preluate de clădire. El acționează ca o șaibă rigidă care nu suferă deformaţii în planul său. Astfel, forțează toate elementele verticale ale  structurii de rezistență  să lucreze împreună, deplasându-le pe toate într-o singură direcție.