Case din Lemn Americane

Proiecte Case din Lemn Americane

Din pacate, in Romania, lipsa de cunostinte si tehnologie a dus la construirea multor case de lemn cu diverse deficiente, fapt care a intarit ideea ca lemnul si casele de lemn nu sunt durabile ca materialele si cladirile traditionale.
Echipa noastra a cautat solutiile constructive care se preteaza cel mai bine la zona tarii noastre. Astfel, am adoptat sistemul “light frame”, destul de  cunoscut la noi datorita celebrelor “case americane”.  Detaliile constructive utilizate de zeci de ani in tari cu traditie (Canada, S.U.A., Norvegia, Suedia) au fost adaptate pentru proiectele de case, astfel incat sa poata fi realizate cu materialele existente in Romania si sa fie in acord cu normele si solicitarile specifice tarii noastre, incat sa se obtina case ieftine si durabile.

Fundatiile la proiecte de case din lemn

Sistemul de fundare este ales de catre proiectant, in acord cu prevederile studiului geotehnic din amplasament. In conditii de fundare normale, datorita greutatii mici a casei, sunt suficiente fundatii locale (ploturi) sapate la cota de inghet. Un astfel de sistem de fundatii este mai usor de realizat, iar consumurile de beton si armatura sunt mult mai mici decat in cazul fundatiilor continue pentru casele de zidarie, ducand la preturi mici pentru realizarea fundatiilor si, implicit, la case ieftine.

Proiecte case de lemn – Peretii caselor

Proiectele de case de lemn, prevad o structura de rezistenta din lemn constituita din elemente verticale dese, cu sectiune dreptunghiulara, denumite montanti. Pasul (distanta) intre acestea este intre 40-60cm. Montantii au la partea de jos si deasupra, talpi continue, formandu-se astfel un panou de perete. Panourile de perete au elemente orizontale care bordeaza geamurile si usile, iar unde este necesar au contravantuiri. Structura este completa doar dupa placarea la ambele fete cu OSB sau alt tip de placaj. Astfel peretele casei de lemn devine un sandwich structural, rezistent si rigid, dar totodata usor si bine izolat termic.

Planseul caselor de lemn

In proiectele de case americane din lemn, structura planseului este formata din grinzi cu sectiune dreptunghiulara, a caror inaltime este minim 15cm (dimensiunea din proiect reiese din calculele de rezistenta specifice fiecarei case). Grinzile sunt rezemate pe pereti in dreptul montantilor, deci distanta dintre ele este egala cu distanta dintre montanti (40-60cm). La partea superioara a grinzilor de lemn se monteaza panouri de placaj sau OSB, care leaga si stabilizeaza grinzile, constituind totodata si suportul pentru pardoseala.

Placarea planseelor la partea de jos se face direct cu finisajul, in mod normal placi de gips-carton, dar exista situatii cand din considerente de rezistenta, proiectele de case prevad fixarea unui strat de OSB (planseul devenind in acest mod un sandwich asemeni peretelui, cu performante foarte bune de rigiditate si rezistenta).

Acoperisul la proiecte de case din lemn

Acoperisul unei case de lemn americane, nu este conformat diferit prin proiect fata de sarpantele de lemn care acopera in general casele de locuit din Romania. Totusi, pentru obtinerea unei rigiditati sporite, capriorii sunt asemeni grinzilor de la planseu: niste elemente de lemn cu sectiune rectangulara si inaltime mare (peste 12cm), rezemate in dreptul montantilor de pereti. Apele acoperisului sunt placate, cel putin la fata superioara, cu panouri de placaj sau OSB care asigura astfel si suportul pentru sistemul de invelitoare prevazut in proiectele de casa.

Instalatiile si finisajele –  proiecte case americane

Odata finalizata structura unei case americane, cu peretii fara placare la partea interioara, planseul (plansee) si acoperisul, se trece la montarea instalatiilor. Cablurile sau tevile se pozeaza usor, prin interiorul peretilor sau planseelor. Peretii si planseele au intre straturile de placaj de la interior si exterior izolatie din vata minerala sau alte materiale izolante (celuloza, lana). La exterior, proiectele pentru case americane prevad un finisaj ce consta in termosistem din polistiren expandat lipit pe placajul de OSB, finisat cu tencuiala structurata armata cu plasa de fibra de sticla. La interior, finisajul este din gips carton sau lambriu de lemn, atat la pereti cat si la tavane.

Avantajele proiectelor de case din lemn, in sistem framing

1. Fundatiile unei structuri de lemn americane usoare sunt mai mici, drept urmare, vom ajunge la  preturi mici pentru fundatii si, implicit, costuri mai mici, si per ansamblu, case ieftine.
2. O structura usoara inseamna mai putin material, deci vom obtine case mai ieftine. Nu trebuie neglijate nici cheltuielile de transport, de incarcare si descarcare a materialelor, manipularea pe santier, etc.
3. Montajul unei astfel de structuri se realizeaza mai repede, acest lucru traducandu-se pana la urma tot in costuri mai mici. De asemenea acest tip de structura se preteaza foarte bine la prefabricare. In acest mod timpul de finalizare a unei case se poate reduce chiar la o saptamana.
4. Casele din lemn, au in general performante de izolare termica foarte bune. Datorita lemnului, acest tip de case nu au punti termice, lemnul fiind un bun izolator. Aceasta duce la case ieftine in exploatare cu preturi mici de intretinere.
5. Masa mai mica inseamna rezistenta mai buna la cutremure, iar o buna parte din teritoriul Romaniei este expus riscului seismic.
6. Impact redus asupra mediului. Cantitatea de energie consumata in timpul constructiei si exploatarii casei este mai mica decat la o casa de caramida, deci avem o amprenta de carbon mai mica. In plus, lemnul este o resursa regenerabila, iar desfiintarea unei astfel de case lasa in urma o cantitate de deseuri mult mai mica in raport cu o casa traditionala.